Unngå leiebilfellene i utlandet

Mange nordmenn har gått på en smell etter å ha leid bil i utlandet, der de samme feilene ofte har en tendens til å gjenta seg. Her finner du en huskeliste med tips til hva du burde undersøke før du signerer leieavtalen, og hvordan du forhindrer å bli svindlet av uærlige aktører. Hvordan man opptrer ved leie av bil i utlandet varierer veldig med tanke på hvilket land man besøker. I hovedsak er det tryggere å leie bil i Nord-Europa sammenlignet med sydligere land, enda det finnes unntak. Les videre for å lære mer om fallgruvene man burde passe seg for!

Les kontrakten nøye

Regelverket for avtaleinngåelse er relativt strengt i Norge, med et solid forbrukervern. I utlandet er det derimot helt andre regler som gjelder, og det er viktig å sette seg nøye inn i disse på forhånd. Det gjelder særlig når man reiser utenfor EU sonen, og til land som er kjent for forsikringssvindel og lignende virksomhet. Les kontrakten nøye og sørg for at begge dokumentene er identiske. Signer aldri en kontrakt uten å ha lest nøye gjennom alle detaljene i avtalen, og sørg for å ha en skriftlig kopi med deg i bilen når du legger ut på veien. Vanlige fallgruver er krav om høye gebyr hvis man overstiger en gitt kilometergrense, eller skyhøye drivstoffpriser hvis bilen ikke har full tank ved levering.

Husk forsikring

Når man leier bil i utlandet er man nødt til å ha forsikring, men det er ikke alltid inkludert i avtalen. Sørg for at du har full beskyttelse hvis uhellet skulle inntreffe, og spør utleier om dette på forhånd. Mange nordmenn har en middels til dårlig oversikt over hvilke regler som gjelder for bilforsikring og hvilken dekning man får med de forskjellige produktene. Før man reiser kan det være smart å lese seg opp på termene, med fokus på kaskoforsikring, ansvarsforsikring og egenandelsforsikring.

Du må ha både ansvarsforsikring og kasko på leiebilen, med beskyttelse mot høye egenandeler. En gjenganger ved leie av bil i utlandet er de skyhøye egenandelene som gjør det svært kostbart å kollidere. For å beskytte seg mot disse kostnadene har man flere valg, der det enkleste er å kjøpe egenandelsforsikring. Hvor mye forsikringen koster avhenger av flere faktorer, slik som bilens verdi og hvilken dekning ansvarsforsikringen gir.

Hvilke forsikringer som inkluderes i leieavtalen skal tydelig fremgå i kontrakten, med informasjon om egenandeler, utbetalinger og forsikringsvilkår. I noen land er det vanlig praksis for bilutleier å tilby en lang rekke typer forsikringer, der kostnaden fort kan doble hvis man aksepterer alle tilbudene i følge leiebilguiden.no

Styr unna disse ekstratilbudene, og hold deg til forsikringer for ansvar, kasko og egenandel. En annen type forsikring man bør vurdere å kjøpe er den som dekker veiassistanse. Når man ferierer i utlandet er det greit å ha tilgang til hjelp dersom bilen bryter sammen, da man ikke kjenner til omgivelsene.

Dokumentar bilens tilstand på forhånd

Historiene er mange om nordmenn som har blitt avkrevd store beløp i ettertid for skader på bilens eksteriør og interiør som de ikke gjenkjenner. Målet er ikke å insinuere at alle de som leier ut biler i utlandet er kjeltringer, snarere tvert i mot. Med bilder blir det likevel mye enklere å bekrefte hvorvidt skadene på bilen var tilstede før bilen ble utleid. Det er også et spørsmål om penger, og hvorvidt man er nødt til å betale egenandel for å dekke utbedring av skader man ikke selv har påført kjøretøyet. Oppstår det disputt mellom deg og bilutleier vil denne typen dokumentasjon være til stor hjelp.

Har du forsikring gjennom kredittkortet ditt?

Vi nevnte så vidt tidligere behovet for egenandelsforsikring når man leier bil i utlandet. Visste du at mange kredittkort enten inkluderer en slik forsikring, eller selger det som en billig tilleggspakke? Hos Bank Norwegian kan du i skrivende stund betale 249 kroner for egenandelsforsikring på leiebil. Det forutsetter at du allerede har et kredittkort i samme bank. Prisen er mye lavere enn det man ofte må betale i utlandet, og lønner seg for de som reiser mye til utlandet i forbindelse med jobb og ferie.

Hvilke beløp det er snakk om varierer, men gjennomsnittet ligger antakeligvis i området mellom 10 – 15 000 kroner. I skrivende stund kan du skaffe et kredittkort fra BN Bank som dekker inntil 12 000 kroner i egenandel, mens kredittkortet Re:member tilbyr 10 000 kroner. En annen fordel med norske kredittkort er reiseforsikringen som ofte er inkludert i avtalen. Såfremt man belaster kortet for mer enn 50 prosent av turens kostnader har man krav på reiseforsikring. En god huskeregel ved leie av bil i utlandet er å alltid betale med kredittkort, da man som forbruker er bedre beskyttet mot svindel og uautoriserte uttak. For at kredittkortets innebygde forsikring skal gjelde, må man betale minst halvparten av kostnaden gjennom kortet.

Bestill tidlig og dropp ekstrautstyret

For å slippe unna med lavest mulig kostnad er det smart å bestille leiebilen tidlig, og fra et seriøst selskap. Samme prinsippet gjelder for kjøp av feriereiser til utlandet, der man oppnår rabatt ved tidlig bestilling. I dag er vanlig at turoperatørene tilbyr pakkepriser som inkluderer både bil, hotell og flyreise i bytte mot reduserte priser. Ofte setter de et krav om at man kjøper alle tre produktene samtidig, og betaler en totalpris. Før man betaler for leiebilen er det viktig å undersøke reglene for forsikring, og hvorvidt det er inkludert i prisen. Vi anbefaler deg å benytte en norsk turoperatør da disse vanligvis er underlagt et strengere regelverk enn utenlandske aktører.

Det er også vanlig at leiebilselskapene tilbyr ekstrautstyr som en del av pakken. Det inkluderer utstyr som GPS leser eller oppgradering til en dyrere kjøretøy klasse. Det kan være smart å ta med egen GPS på forhånd, slik at man slipper unna merkostnadene. Styr også unna kjøp av drivstoff hos den som leier ut bilen. Pumpeprisen de tilbyr er ofte betydelig høyere enn hos vanlige bensinstasjoner. Vanligvis stiller bilutleier krav om at tanken er fylt til topps når bilen leveres tilbake. Ved ekstra påfyll betaler man derfor en skyhøy “premium”.